Tsunami minnested


Marjo Potma - Divers - Tsunami minnested

Het is een rustige plek. Iets verhoogt ten opzichte van de omgeving, maar toch in de luwte van de bergen. Een plek waar je naar toe zou kunnen lopen, zoals bij een centraal plein in een stad of een dorp in een landschap. Deze plek ligt iets verhoogd ten opzichte van de zee, zodat deze letterlijk bij hoog water beschutting zou kunnen bieden. Deze beschutting wordt nog eens versterkt door de buitenste rand, die uit een stevige dijk bestaat.

Je kunt de minnested binnen gaan door één van de twee ingangen te nemen. Je moet hiervoor een trap op, zodat de hogere ligging ten opzichte van de waterspiegel extra geaccentueerd wordt. Bovenaan de trap moet je heel bewust een grotere stap nemen om over een gleuf heen te kunnen stappen. In deze gleuf kan een schot worden geschoven, die de ingang kan afsluiten ter bescherming tegen een al te hoge waterstand. Maar het schot is weg.

Dit om te benadrukken dat bescherming tegen dit soort waterrampen niet altijd mogelijk is, maar je zou het symbolische schot toch nog kunnen vinden. De vorm van de binnenkant van de minnested is rond. Deze ronde vorm maakt een stevige indruk wat nog eens wordt versterkt door de zware uit ruwe stenen opgebouwde muur. Het hele bouwwerk is bedoeld om het water buiten te houden. Maar water is toch ook een eerste levensbehoefte. We laten het water dus toch heel voorzichtig binnen. In het midden van de ruimte op een goed zichtbare, maar niet al te grote plek. Het water op deze plek bruist en borrelt heel onrustig. Hierdoor is “het vriend en vijand gevoel” steeds in gevecht. De vloer van de binnenruimte bestaat uit grote witte vierkante marmeren tegels. Dit strak gelegde tegelpatroon van mooi wit marmer symboliseert iets van cultuur en menselijke bebouwing in het landschap. Langs de hele binnenmuur is een lange eenvoudige houten bank gemaakt. Er is dus plaats genoeg voor iedereen.

Als je gaat staan kun je net over de rand van de dijk kijken. Je kunt de omgeving waar het vijandige water vandaan zou kunnen komen goed in de gaten houden. En als je gaat zitten heb je dit uitzicht niet. Zodat je deze angstaanjagende gedachte ook even kunt loslaten op een rustige veilig ogende plek.

Mijn inzending voor de prijsvraag om een gedenk monument ( ”Minnested over ofrene etter tsunamikastrofen”) in Oslo te ontwerpen voor de slachtoffers van de Tsunami. Voor een locatie in Oslo. Uitgegeven door het Utsmykkingsfondet for offentlige bygg in Oslo.

Een nieuw symbool voor Europa!


Marjo Potma - Divers - Een nieuw symbool voor Europa!

In een hemelsblauwe achtergrond zijn alle (bekende)sterren (lid staten), door hun toenemende aantal en toenemende samenwerking gegroeid tot een alles omvattende cirkel. (In de kleur van de nu bestaande sterren, zonder begin of eind, waarin iedereen een gelijkwaardige plek heeft en samen een krachtige vorm geeft). Verbindingen van Europa met de wereld word symbolisch weergegeven door een stroom van lijnen (invloeden) in allerlei vormen, in alle kleuren van de regenboog die door de opening in de cirkel/Europa stromen.

Muurschildering Mexico


Marjo Potma - Divers - Muurschildering Mexico

Opdrachtgever: Particulier
Plaats: Zwolle. In vrij groot trappenhuis met verschillende ruimtes.
Datum: 1997
Uitgangspunt: De opdrachtgever had een reis naar Mexico gemaakt en wilde hier een herinnering aan.


De vormen zijn afgeleid van verschillende tempel complexen uit Mexico. Het geschilderde beeld op de beneden etage is ongeveer 3 meter hoog. De ronde kalender op de 2e etage heeft een diameter van ongeveer 1.80 cm.

Muurschildering water


Marjo Potma - Divers - Muurschildering water

Opdrachtgever: Sportschool
Plaats: Zwolle. In benedenruimte tegenover de trap.
Datum 1997
Uitgangspunt De opdrachtgever wilde iets met Feng si.

Ik ging uit van het element water in beweging. Op de muur tegenover de trap maakte ik een soort draaiende golf beweging met een wit middelpunt. Dit thema gebruik ik vaker in mijn werk. De brandslang moest absoluut blijven hangen en heb ik dus betrokken in mijn ontwerp.

Muurschildering Bos


Marjo Potma - Divers - Muurschildering Bos

Opdrachtgever: Schoonheidssalon aan huis
Plaats: Zwolle. In de gang van een woonhuis.
Datum: 1998
Uitgangspunt: Een bos en een kapstok.